Genel Bilgiler

Köyümüz Büyük Müsellim, Gümülcine'nin kuzey batısında, Rodop dağlarının eteklerine sırtını dayayan yerleşim bölgelerinden bir tanesidir.  İdari olarak İasmos (Yassıköy) belediyesine bağlı olup, Gümülcine'nin merkezine ise 11 kilometre uzaklıktadır.
 
Meşhur bir Türk yazarı ve seyyahı olan Evliya Çelebi'nin 17.y.y'da buralardan geçtiği bilinmektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde, Büyük Müsellim köyünden "Müslümanlı Köyü" olarak bahsediyor. 1900'lü yıllarda köyün adı Büyük Müslim olarak biliniyor. 
Köyümüz, 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'ndan sonraki yıllarda Türkçe olarak Büyük Müsellim, Yunanca'da da "Mega Pisto" olarak anılagelmektedir. Tarihi çok eski yıllara dayanmakta olan  köyümüzde Osmanlı dönemine ait bir "Kemer Köprü" ve çeşme bulunmaktadır.

Lâkaplar

Salihağalar, Köçelekler, Halilağalar, Osmanoğlu, Seferler, Üzeyiroğlu, Müminoğulları, Mollaibramlar, Hacıbesimler, Hacıoğlu, Delikırlar, Kabadayı, Sülüler, Küçükhasanlar, Arapahmetler, Kıraylar, İmamcıklar, Kırçallar, Hacıbekirler, Alipiliç, Çolakağalar, Ömerçe, İstanbullu, Edirneli, Serezliler, Mekeler, Mollaosman, Raşitoğulları, Nuriler, Halilağalar, Ayazmalılar, Mıstıkoğulları, Zalçeler, Kocaibramlar, Kirişler, Ekizler, Feratağa, Halilhocalar, Dayılar, Köseler, Pele, Demirci, Kurular, Ethemler, Durmuşismailler, Şekerciler, Çolaklar, Gaziler, Şakirler, Sırpınhasan, Kadiroğulları, Refikağalar, Sarahmetler, Borazanlar, Delihocalar, Kurusülmanlar, Bamçeler,Hasanoğulları, Aliağalar, Mollaoğulları, Aliveli, Kırçalar, Bobali, Assıçiftçi, Karagözaliler, Zeynelağalar, Hocalar, Hatipler, İmamlar

Mahalle adları

Aşağı Mahalle, Cellat Mahalle, Sokak Mahalle, Yukarı Mahalle, Öteki Mahalle.

Tarla adları

Meşelik, Çallık, Çıkamak, Mezarlık, Şehit Karaağaç,  Çayır Ağılı, Dereçatak, Ormanyanı, Kozluk, Ağılaltı, Veranlık, Sığıryolu, Tümbüldek, Aksu, Kale, Kozlaryanı, Kır, Kozlaryanı, Kanlıtarla, Kavak, Büyükçayır, Baraka, Karaazmak, Derindere, Kışlardere.

Yol adları

Çallık Kenarı, Dereçatak, Barakayolu, Ağılaltı, Kozluk Yolu, Veranlık Yolu, Tümbüldek Yolu, Sığıryolu, Kışlardere.

Dere, çay ve nehir adları

Çeşmecik, Kocadere, Fırıncık Deresi.

Dağ ve tepe adları

Sivri, Kurttepe, Zeytinlik, Kocadere, Taştepe, Aktaş, Küpyatağı, Besimtarla.

İç Savaş esnasında hayatını kaybedenler

Emin Ağa, Haili Ağa, Kekeme Hüseyin (İç Savaş esnasında) Şevket Hasan, Koca Ahmet (1949) Kör Mümin (Hayvan arabasının mayına basması sonunda),  Deli Ahmet (Kışlardere bölgesinde mayın patlaması sonucu), Zeynel Zaim (Mayın patlaması)

Gaziler

Köçelek Rasim (İtalyan Savaşı), Gazi Ahmet (İtalyan Savaşı), Arap Ahmet (Girit gazisi)