10. YIL HIDIRELLEZ COŞKUSU

10.YIL HIDIRELLEZ COŞKUSU




Bu yıl 10. Sunu kutladığımız etkinliğimize; Büyük Müsellim Köyü Kültür ve Folklor Derneği Başkanı Naim Kâzım, Milletvekili İlhan AHMET, BAKEŞ Başkanı ve sabık milletvekili Ahmet Hacıosman,  Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği'ni temsilen Zeliha Keskin ve Belgin Molla, Eyalet meclis üyesi Mustafa Katrancı, Yassıköy Belediye Başkan Yardımcıları İzzet Mümin, İrfan Hısım ve Hüseyin Galip, Celal Bayar Azınlık Lisesi Encümen Heyeti temsilcisi Mehmet Emin, Gümülcine Türk Gençler Birliği adına Taha Hüseyinoğlu, DEB Partisi Y.K. üyesi Yeşim Hasan’ın yanı sıra diğer kişiler katıldı.
Etkinliğimizin açılışını yapan Başkanımız Naim Kâzım; Hıdırellez’in Anadolu’dan başlayarak Balkanlar’a kök salmış, bir milletin kültür geleneği olduğunu belirtip; “bunu biz var oldukça, insanlar var oldukça sonsuza dek sürdüreceğiz. Bu tür günlerde insanlar birbirlerine daha fazla yaklaşmaktadır.” görüşlerine yer verdi.
Etkinliğimiz, çocuklardan şiirlerle devam etti. “Hayat Bayram Olsa” şarkısı İlk defa işitme engelliler için oluşturulan işaret diliyle anlatıldı. Programın devamında da derneğin eski başkanı Cevat Abdurrahman ve Batuhan Hasan çeşitli şarkıları seslendirdiler.
Dernek Başkanımız Naim Kazım’ın açılış konuşması şöyle:
“ Saygıdeğer misafirler, değerli Büyük Müsellimliler;
Toplumların tüm fertleri tarafından benimsenen ortak değerlere BAYRAM adı verilmiştir. Böyle özel günlerde kişiler; aralarındaki dargınlıkları unuturlar, birbirlerine sıcak sevgi ve saygıyla yaklaşırlar. Bayramlar; Milli duyguların, dini inaçların örf ve adetlerin uygulandığı, toplumda millet olma şuurunun güçlendiği özel günlerdir. Böyle özel günler; doğayla birlikte yaşatılmaktadır. Anadolu ve Balkan Türklüğü arasında Bahar Bayramları çok az farklılıklarla kültür mirası olarak günümüz dünyasına taşınmıştır.
Hıdırellez; halk arasında yerini bulmuş, Mayıs ayının altısında kutlanan efsaneye gore Ab-I Hayat ölmezlik suyunda içmiş Hızır ile İlyas’ın buluşup görüştüğü gündür. Türk İslam geleneğine göre Hızır ile İlyas her yılın 5 Mayıs’I 6 Mayıs’a bağlayan gece doğaya can vermek için buluşurlar. Hızır; al yemenisiyle bastığı toprağa can verir, doğaya baharın hareketi yerleşir. İlyas; uzun boylu ve nur yüzlüdür. Elinde uzun değneği dokunduğu topraktan sular fışkırır, öten bülbüllerin, meleyen kuzuların ve diğer hayvan seslerinin doğada özgürlük yelini estirirler.Kısaca yeşilin simgesi HIZIR, hayvanların simgesi de İLYAS olmaktadır. Atalarımız Bahara duydukları sevgiyi destanlara, masallara ,şiirlere konu etmişler; ayrıca aşıklar sazlarıyla, kopuzlarıyla bahara çeşitli nağmeler düzmüşlerdir.
Batı Trakya’da Azınlık olarak yaşayan bizler; Hıdırellez geleneğini bugüne kadar çeşitli biçimde sürdüregelmekteyiz. Sözlerime son verirken BAHAR GELDİ dörtlüğünü siz değerli izleyicilerimle paylaşmak istiyorum:
Silkindi ovalar, dağlar derin uykudan
Gitti üstümüzde yük olan ağır kış günleri
Işittim şırıltısını pınarlardan akan soğuk suların
Hayran oldum yeşile boyanmışlığına doğanın…
Beni sabırla dinleyen sizlere teşekkür eder, sağlık, barış, huzur dolu bir yaşam diler; bahar bayramı hepimize kutlu olsun…”