BÜYÜK MÜSELLİM KÖYÜ, KOMŞUDAKİ TÜRKLER www.azgezmis.com

BÜYÜK MÜSELLİM KÖYÜ, KOMŞUDAKİ TÜRKLER
-https://www.azgezmis.com/buyuk-musellim-koyu-komsudaki-turkler/
- SAYFASINDAN ALINTIDIR...
25 MAYIS 20014 ZEHRA ARSLAN
Hani bir şarkı vardır ya küçükken öğrendiğimi; orda bir köy var uzakta gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür. İşte Yunanistan’ın orta yerindeki bu köy tam da bu şarkıdaki gibi bizim köyümüz, hem uzak, hem yakın. Öyle yakın ki içine girdiğinizde kendinizi Gümülcine yerine Türkiye’de bir köyde hissediyorsunuz. Büyük Müsellim Köyü, koşudaki Türk’lerin yaşadığı bir köy. Gümülcine’ye 11 km mesafede olan bu köyde eski Türk gelenek ve görenekleri unutulmamış, aksine Türkiye’den çok daha iyi yaşatılıyor. Bu ziyaretimizde şunu çok iyi gördüm eğer birlik olursa ve toplum dışarıdan gelen kültürel müdahalelere kendini kapatırsa hiç bozulmadan değerlerini kaybetmeden yaşayabiliyor. Bugünlerde bizim unuttuğumuz misafirperverlik orda sonuna kadar yaşatılıyor.
Köyün bir kültür derneği var.Bu derneğe gönül vermiş insanlar burada faaliyetler içindeler. Çocuklardan oluşan “Minik Kelebekler” adlı bir koroları var. Biz bir 23 Nisan günü oradaydık ve gideceğimizi daha önceden haber vermiştik.Bir hazırlık yapılmış ki sormayın, bütün köy geleceğimizin haberini almış. Önce köy kahvesinde oturduk ne içersiniz sorusuna ilk cevabımız çay oldu. Ancak çayların Türkiye’deki gibi olmadığını sallama çay olduğunu çoğunlukla Türk Kahvesi içtiklerini öğrendik.  Herkes şekersiz kahve siparişi verince bir rahatsızlığınız mı var diye sordular. Buna çok güldük, şekersiz kahve mi içilirmiş dediler burada yaşlılar ve hastalar içer bunu diye şaşırdılar. Kahvedeki tanışma faslımızdan sonra bir ailenin evine konuk olduk ve biraz burada nasıl yaşadıklarını dinlemek istedik.
Burada yaşayan Türklerin, Yunanistan’da kalma sebepleri bildiğiniz gibi mübadele döneminde Yunan Hükumeti ile yapılan antlaşma esasına dayanıyor. Batı Trakya’da yaşayan Türkler ve İstanbul’da yaşayan Rumlar hariç, diğer yerlerde yaşayan iki ülke vatandaşları karşılıklı göç ettiler. Bu göç sırasında herşeylerini geride bıraktılar. Gidenlerin mallarına her iki tarfta da hükümetler tarafından el kondu. Bu malların bir kısmı yeni gelenlere bedelsiz olarak yeni hayatlarını kurmak üzere verildi. Şu anda Büyük Müsellim’de yaşayan Türkler mübadele dışında kalan Batı Trakya Türkleri. En çok neye alınıyorlar biliyormusunuz Türkiye’ye geldiklerinde turist muamelesi görüyor olmalarına. Bu konuda sonuna kadar haklılar. Kendilerine bir zamanlar Yunanistan’da okuma hakkının verilmediğini anlattılar. Yaşları 50 ve üstü olan bazı insanlar hala Yunanca bilmiyorlar. Özellikle hastaneye gittiklerinde dil nedeniyle sorunlar yaşıyorlarmış. Kolay değil elbet başka topraklarda yaşamak.
Bu köyde doğmuş ve Türkiye’ye gelmemiş bir çok insan var. Gençlerin bir kısmı ise okuyup Türkiye’ye yerleşmeye başlamış artık. Köy fotoğraflıkmı derseniz, kesinlikle çok fotoğraflık. Ama biz pek fotoğraf çekemedik. Neden diye sorarsanız ev ziyaretlerinden başımızı kaldıramadık. İstanbul’dan misafir gelmişsiniz mutlaka bir şey yiyip içmelisiniz diyen kolumuzdan tuttu eve soktu. O kadar iyi karşılanıp ağırlandık ki kendimizi evimizde gibi hissettik. Köyün korosundaki  “Minik Kelebekler” facebook’ta beni arkadaş olarak eklediler, onların nasıl okuduğunu nasıl  büyüdüğünü göreceğim gün geçtikçe. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın buradaki köylere hiç pişman olmazsınız. Bu köye komşu başka Türk köyleri de var elbet.  Ancak en büyüğü Büyük Müsellim Köyü (Mega Pisto), Çepelli (Mischos) ve Susurköy (Sosti). Gittiğinizde birkaç köyü ziyaret edebilirsiniz.