İSMAİL ALİOĞLUNUN KATKILARIYLA...SIRA GECESİ

Köyümüzden olup, İstanbulda ikamet eden değerli büyüğümüz Diş Hekimi İsmail Alioğlu; Anadolu'da özellikle de Şanlıurfa 
ile özdeşleşen SIRA GECELERİNİ bölgemize taşıdı...
Biribirinden değerli ses sanatçılarıyla birlikte SIRA GECESİ GELENEĞİ önceki akşam komşu köyümüz Çepelli MAGGALIA RESTORANTA yaşatıldı.
Geceye, Anavatan'dan gelen değerli bestekâr ve udi ses sanatçısı Şeref Uslusoy, Davut Sağsöz ile birlikte yöresel sanatçılarımız (Mümin Ali-Mehmet Altınok-Batuhan Hasan), Galip Galip, Müjdat Ahmet , bölge insanımız renk kattılar.

Sıra Gecesi” Nedir?

Sıra gecesinin Urfa kültür hayatındaki yerini şöyle özetleyebiliriz. Urfalı, genç yaşından itibaren sıra gecesine katılarak, cemaatle oturup kalkmayı, gelenek ve göreneklerini, adâb-ı muâşeret kurallarını, cemaatte konuşmanın adabını, yeri geldiği zaman konuşmayı, yeri geldiğinde dinlemesini bilmeyi, büyüğüne saygıyı öğrenir. Bu yönüyle “sıra gecesi” bir halk mektebidir.

Sıra gecesi veya Sıra geceleri ya da Urfa'da bilinen adıyla Sıra Gezmek , Türkiye'de Şanlıurfa iliyle özdeşleşen halk kültüründe ses, saz ve söz üzerine sohbet yapılan toplantı ve aktüalite meclisidir. Sıra gecesi tam anlamıyla baştan sona musikimuhabbet ve edebiyat bütünü olarak ele alınabilir. Sıra geceleri Ariflerin söze geldiği, çırakların dize geldiği, şiirlerin saza geldiği gecelerdir. Sıra gecelerinin günümüzde en çok bilinen ve tanınan sanatçısı Kazancı Bedih'tir. Sıra kelimesinin kullanılması, gecelerin sırasıyla herkesin evinde yapılmasından kaynaklanmaktadır.