KÖYÜMÜZ BÜYÜK MÜSELLİM İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Büyük Müsellim köyü Gümülcine'nin kuzey batısında, Rodop dağlarının eteklerine sırtını dayayan yerleşim bölgelerinden bir tanesi. Büyük Müsellim, idari olarak Susurköy belediyesine bağlı. Gümülcine'nin merkezine ise 11 kilometre uzaklıkta.
Meşhur bir Türk yazarı ve seyyahı olan Evliya Çelebi'nin 17.y.y'da buralardan geçtiği bilinmektedir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde, Büyük Müsellim köyünden "Müslümanlı Köyü" olarak bahsediyor. 1900'lü yıllarda köyün adı Büyük Müslim olarak biliniyor. 
Köylüler, 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'ndan sonraki yıllarda köylerinin Türkçe olarak Büyük Müsellim, Yunanca'da da "Mega Pisto" olarak anıldığını söylüyorlar. Tarihi çok eski yıllara dayanmakta olan bu köyümüzde Osmanlı dönemine ait bir "Kemer Köprü" ve çeşme bulunmaktadır. Büyük Müsellim'in güneyinde kalan ovasında halk arasında Aksu mevkı ve Mesine kalesi olarak bilinen yerler mevcuttur. Aksu ve Mesine kalesi bölge insanı arasında bilinen bir efsaneye konu olmuştur. Efsane özetle şöyledir:
Rivayete göre, Çanakkale'yi salla geçen ve Rumeli'ye ulaşan ilk akıncı birlikleri Aksu mevkiine ulaşırlar. Kırklar diye ifade ettiğimiz erenlerden oluşan bu akıncı birliği, Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa'nın komutasındaki şerefli topluluktan oluşmaktadır. Bugün aynı mevkide kalıntıları mevcut olan Mesine Kalesi, o gün Cenevizliler tarafından meskundur. Aksu mevkiine yerleşen Süleyman Paşa, kale kumandanına, kalenin sulh yoluyla teslim edilmesini teklif eder ve seçimi kendilerine bırakır. Kale kumandanı horoz ötüşüne kadar müsaade ister. Akıncı birliği Aksu'ya yerleşir. Bu esnada asker susamıştır. Etrafta da su bulunmamaktadır. Efsaneye göre kırkların başı çıkarır hançerini ve derhal vurur yere "Ak ya su Ak" der. Derhal yerden su kaynamaya başlar. Böylece bu yerin ismi "Aksu" olur.
Öte yandan kale kumandanı verdiği emirle bütün horozları toplatıp kestirir ve kazana doldurur. Maksat zaman kazanmaktır. Zamanı gelince horozlardan bir tanesi kazandan çıkıp kanat çırpar ve ötmeye başlar. Efsaneye göre bütün bu olanlardan sonra erenlerin başı: "Mesine kalesi, alt üst dönesi" diye dua eder. Kale alt üst döner, böylece düşman yok olur veya dağılıp kaçar. Mesine kalesi kalıntıları hala bugün de alt üst vaziyettedir. 
Köydeki caminin kuruluş tarihi tam olarak belli olmamakla bilikte 1935 yılında köklü bir tadilat yapıldığı bilinmektedir. Gümülcine'nin Yaka bölgesinde yer alan Büyük Müsellim'deki köy halkının temel geçim kaynağı tütün üretimidir. Köyde Tarım Kooparatifleri Birliği'nin satış deposu var ve köylü gerekli tarım ihtiyaçlarını buradan karşılamaktadır. Büyük Müsellim köyü, 1920 yılında 752 nüfusa sahiptir. Bugün ise yaklaşık 300 haneyle Susurköy belediyesinin en fazla nüfusa sahip köyüdür. Köydeki nüfus 950 - 980 civarındadır. 1988 yılında köy ilkokulunda 87 öğrenci varken, tam 19 yıl sonra yani geçtiğimiz eğitim - öğretim yılında okulda 50 öğrenci eğitim görmüştür. Haftanın belli günlerinde köy camiinde öğleden sonraları Kur'an kursu yapılıyor. Büyük Müsellim'de tütüncülüğün dışında özellikle gençler, demir doğrama, mobilyacılık, sıhhi tesisatçılık gibi işlerde çalışıyor. 
Batı Trakya Türkleri'nin siyasi ve ekonomik baskılarla karşı karşıya olduğu yıllarda köyden Türkiye ve Almanya'ya ciddi anlamda göç olduğu söyleniyor. Almanya ve Türkiye'ye yaklaşık olarak 100 hanenin göç ettiği tahmin ediliyor. Bunların 40'ı Almanya'da, diğerleri ise Türkiye'de yaşıyor. Büyük Müsellim bir yandan göç verirken, diğer yandan ise göç almıştır. Köyün kuzeyinde kalan Gürlek, Kirazlı, Koyundere gibi köylerden bazı aileler yıllar içinde Büyük Müsellim'e yerleşmiş. Köylüler yoğun tarım faaliyetlerinin varlığından dolayı sulamada ciddi sıkıntının olduğuna dikkat çekiyor. Yeterli sulama sisteminin olmaması nedeniyle verimin az olduğunu ifade eden köylüler, açılan artezyen kuyularının faaliyete sokulmasını, ihtiyaç olan yerlerde ise yeni kuyuların açılmasını talep ediyor. 

kaynak: GÜNDEM GAZETESİ



KÖYÜMÜZÜN MÜSELLİM ADI NERDEN GELİYOR

Müsellim Arapça olup teslim eden anlamındadır.Merkezi otorite adına müsellem askerlerinin komutanı olarak bölgeyi yöneten kişilere bu isim verilirdi Osmanlı Türkleri’nin Rumeli’yi almalarını sağlayan kuvvetlerin başında Yörükler( onlardan kurulmuş Yayalar ve Müsellemler) gelir. Sultan Orhan zamanında başlayıp Fatih’e kadar, gittikçe hızı azalarak süregelen büyük Yörük akını, çok kısa zamanda bölge topraklarını kolayca doldurdu ve Türkleştirdi. Müsellimler , Osmanlı Devleti'nde, pekçok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle de mükellef idiler. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı. Zaten bu ismi bu yüzden almışlardı. Barışta da seçkin(ayan) sınıftılar. 1695’ten sonra iltizam sisteminden vazgeçilmesiyle taşradaki üst düzey yöneticiler bölgelerine gitmeyerek kendi yerlerine müsellim, voyvoda ve subaşı gibi isimlerle âyânları vekil tayin ettiler. Osmanlı merkezi otoritesinin zayıflaması üzerine devlet âyânlarla işbirliğini artırarak onları meşrulaştırdı. Âyânlar halk tarafından seçiliyor, kendilerine padişah tarafından berat veriliyordu. Trakyada ,hatta türkiyede bir çok müsellim köyü vardır. Cumhuriyetin ilk yıllarında adı sadece müsellim olan köylerin bazıları diğer müsellim köyleriyle karıştırılmasın diye Trakya müsellim köylerine de ya coğrafi özelliğine,yada kurucusu müsellimin özelliğin göre isimlendirilmiştir. taşlımüsellim, çerkezmüsellim, kızılcamüsellim , büyükmüsellim vb gibi...

Köyün Genel Durumu

Müsellim Köyü ;  Gümülcine'nin kuzey batısında olup, Rodop dağlarının eteklerine sırtını dayayan yerleşim bölgelerinden bir tanesidir. Büyük Müsellim, idari olarak Susurköy belediyesine bağlı. Gümülcine'nin merkezine ise 11 kilometre uzaklıktadır.Köyün coğrafi yapı olarak kuzeyı ve batısı daglarla cevrılı olup güneyi ovadır. Bu nedenle köyün güney kısmı tarıma elverişlidir. Daha çok tütün olmak üzere tarlalarında buğday,arpa,mısır ve kiraz yetiştiriciliği yapılır. . Köyün yerleşimi dağ eteğidir. Köyün kuzey ve batı tarafı çam ormanlarıyla çevrilidir. Köy ; nüfus itibariyle bölgenin en fazla nufusa sahip köylerindendir. Köy zamanla başta Türkiye olmak üzere Almanya ve çok az da olsa Yunanistan’ın diğer bölgelerine göç vermiştir. Köyde elektrik,şebeke su ve telefon, hızlı internet ADSL mevcuttur. Suyumuz Aksu Ovasından gelir ve içime son derece elverişli ve kalitelidir.Su depoya motopompa ile taşınmaktadır. Depomuz dağ yamacında olup, diğer komşu köyümüz olan Çepelli Köyününde su ihtiyacını karşılamaktadır. 

Köyün sağlık ocağı yoktur. Sağlıkla ilgili ihtiyaçlar belediye sağlık ocağından karşılanmaktadır. Köyün büyük çoğunluğu OGA sigortalısı olup, bu sigortadan emekli sayımızda epeyce fazladır. Temel geçimi tarıma dayalı (tütün) olan köyümüz gençleri aile ekonomisine katkıda bulunmak için cıvar bölgelerde ve Gümülcine de ek ve ana işler yapmaktadırlar. Köyümüzde 8 adet köy kahvesi 4 adet market köy sakinlerine hizmet vermektedir. Bununla birlikte alüminyum doğrama ve marangoz atölyeleri mevcuttur.

Köyün Nüfus Durumu 

Köy nüfusu ve kayıtlı seçmen sayısı itibarıyla Susurköy belediye’sinin en kalabalık yerleşim birimidir. 

Köyün Sosyo-Ekonomik Durumu 

Müsellim Köyünde yaşayan nüfusun köyün Şehre yakın olması, ulaşımın kolaylığı sebebiyle sosyoekonomik yapı az da olsa gelişmiştir. Köylü geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Köyde yaşayan insanların bir kısmı emekli maaşı almaktadır. Bu nedenle köylünün yaşam standardı geçimin tarım kökenli olması nedeniyle sınırlıdır. Bu sınırlı gelire ek olarak gençler özellikle ek işler yaparak ekonomik bütçelerine önemli katkı sağlarlar.



Köyde yöresel el sanatları yapılmamaktadır. Üretime yönelik etkinlik şu an için yoktur. Ancak geleneksel olarak genç kızlerın çeyizleri için hazırlanan elişleri mevcuttur. 

Köyün Eğitim Durumu 
Köyün okulu açıktır. Köyde ilköğretime giden öğrenci sayısı 48‘ tir. Bunun yanında ortaöğrenime öğrenci sayımız epey fazladır. Okur yazar oranı %100 dür. Köyümüzden yetişmiş ve Türkiye’ye yerleşmiş değerli bilim adamları vardır.
Köyde Kullanılan Ortak Malların Durumu 

Köyde kullanılan ortak mallar şunlardır. 

1- Köy camisi ( Din görevlisi vardır.) 

2- Kültür Vakıf Binası (Kültür derneği olarak hizmete açılmıştır. 

3- Köy okulu 

4- Köy çeşmesi 4 adet 

5-Köy vakfına ait tarlalar kira karşılığı açık artırma ile verilmektedir.

Köyün İhtiyaçları :

.Köylünün su deposuna su motopomp sistemi ile gelmektedir. İleride su sıkıntısı olasıdır.İkinci bir sondajın bir an once yedek olarak kurulması gerekmektedir. Bir kütüphane ve kitapların sağlanması.