KÖYÜMÜZ KÜLTÜR VE FOLKLOR DENEĞİ KADINLAR KOLU İZMİTTE BİZLERİ TEMSİL ETTİ...

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi himayesinde, İzmit Şubesinin ev sahipliğinde ve İzmit Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşen “Batı Trakya Türkleri Uluslararası Kadın Kurultayı” 28-29 Nisan 2018 tarihlerinde  Kocaeli Ticaret Odası’nda gerçekleşti.
Köyümüzden Özlem Hüseyin ve  Nilüfer Ahmet'in temsilci olarak buluduğu kurultayda, Özlem Hüseyin Köyümüzü tanıtan kısa bir konuşma yaptı. Konuşma şöyle:
"
Bir sivil-toplum kuruluşu olan derneğimiz; topluma karşılıksız hizmet etme düşüncesiyle ve de Büyük Müsellim Köyü sakinlerinin kültür değerlerini ortaya çıkarma, yaşatma , gelecek nesillere aktarma amacıyla ilk olarak 2009 yılında kurulmuş ve faaliyetlerini günümüze kadar sürdürmeyi başarmıştır. Her yıl gelenksel olarak düzenlenen ve Mayıs Ayının ilk Pazar’ı köy meydanında gerçekleştirilen HIDIRELLEZ ETKİNLİĞİ yapılmaktadır. Bu yıl 10.cu yılını tamamlayacak olan etkinliğimiz çerçevesinde şiir okuma, müzik faaliyetleri yer almaktadır. Dernek çatısı altında da yıl boyu kitap okuma faaliyetleri ve Anavatan’a kültürel geziler devam etmektedir. Köyümüz; Gümülcine şehrinin batısında Rodop Sıradağları eteğinde, şehir merkezine 11 Km mesafede ve ayrıca Osmanlıların Rumelide kurdukları ilk yerleşim yerlerindendir. 500 yıla yakın Osmanlı egemenliğinde 100 yıla yakın bir zamanda da Yunan Devleti idaresinde yaşamını 1923’ten bugüne dek Azınlık olarak sürdüregelmektedir. Bu köyde Türk- Müslüman dışında hiç bir yabancı yaşamamış ve halen de yaşamamaktadır. Tarihi çok eski yıllara dayanmakta olan bu köyümüzde Osmanlı dönemine ait bir “Kemer Köprü” ile tarihi birde “Çeşme” bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde 1680 yılına ait olarak “Müslümanlı Köyü” ibaresi kullanılmıştır. Bu ifadelerden Büyük Müsellim Köyü’nün kastedildiği anlaşılmaktadır. Köyümüzden yetişip; Anavatan’da ikamet eden değerli bilim adamlarımız mevcuttur. Bunlardan başlıcaları; Yüksek İnşaat Mühendisi Faik Besimoğlu (Derneğimizin onursal başkanı ve Dernek Binamızın İnşaasına en büyük katkısı olan) , Prof.Dr. Nihat Bengisu, Prof.Dr. Habil Çolakoğu (Ziraat Mühendisi), Mustafa Sabri AHISKA (Ziraat Mühendisi) ve onlarca daha Anavatımızda hizmet eden Yüksek Tahsillilerimiz. Bununla birlikte Anavatan’da yetişmiş, Öğretmen Okulu çıkışlı öğretmenlerimiz; Nazmi Kâmiloğlu, Mustafa Kasabalı, Sadettin Etemoğlu, Esat Mustafa, Rıza Raim, İbrahim Mustafa, Halil Rasim,Naim Kâzım. Bu öğretmenlerden Naim Kâzım hocamız aynı zaman Derneğimizin 3.cü Başkanı olarak köyünde hizmetini devam ettirmektedir. Size hocamızın köyümüz hakkında şu şiirini paylaşarak sözlerime son veriyorum.

 

KÖYÜM

 

Bahar kokan şu havayı
Bol bereketli toprağını
Mis kokan çam ormanlarını
Sende buldum güzel köyüm BÜYÜK MÜSELLİM

 

Emeğimi, ekmeğimi
Yaşam yolu çiftçilik mesleğini
Üzüm bağlarını, kiraz bahçelerini
Sende buldum güzel köyüm BÜYÜK MÜSELLİM

 

Atalrımızın hüneriniTütün kokan nasırlı ellerini
Kahramanlık dünlerini Ela gözlü dilberini
Azınlık insanının yaşanmış zor günlerini Neşesini, cilvesini
Sende buldum güzel köyüm BÜYÜK MÜSELLİM Sende buldum güzel köyüm BÜYÜK MÜSELLİM