MEMET APTURAHMAN1928/2003

MEMET APTURAHMAN

3/7/1928-22/12/2003

 

1928 yılında Büyük Müsellim sokak mahallesinde annesi Gülsüm Hanım’dan doğan dört çocuğun en küçüğüdür. Küçük yaşta 4 aylık iken annesini kaybetmiş ve öksüz kalmıştır. Gülsüm Hanım’ın çocukları Şerife ve Ahmet (Arap Ahmet), Gülsüm Hanım’ın birinci eşi Ahmet’ten, ikinci eşi Apturahman’dan da Hayriye ve Mehmet adında çocukları dünyaya gelmiştir. Ağabeyi Ahmet ikinci Dünya savaşı sırasında Girit Adasında Almanlara karşı savaşmış, esir düşmüş, savaş bitimi sonrası Atina’dan yaya olarak köyüne ulaşmıştır.

Öksüz kalan Mehmet Apturahman’ı süt annesi emzirmiş ve babası Gümülcineli olan Ayşe Hanım’la evlenip Gümülcine’ye yerleşti. On yaşına kadar Gümülcine’de büyüdü. Daha sonra dayısı Reşit Oğlu Murat’a evlâtlık olarak verilip Koyundere POA köyüne yerleşti. Yunan iç savaşı sırasında mecburi göçle Susurköy’e iskân edilmiştir. Üç arkadaşıyla dağa odun toplamaya gittiklerinde, andartlar tarafından kaçırılmış, yaya olarak aylarca KILKIS VİLAYETİ BELEZ DAĞLARINA kadar götürülmüş ve ancak yedi ay sonra Yunan Devleti kuvvetleri tarafından dağların bombalanması sırasında silahı ile birlikte andartlardan firar ederek yönetim kuvvetlerine teslim olmuştur.

Yirmi iki yaşlarında iken, Borazan Mümün Süleymanın kızı Fatma Hanım ile 1950 yıllarında Susurköy’de evlenmiş olup bu evlilikten Ramadan, Reşit (vefat), Sevim ve Mümün adında çocukları olmuştur. İç harp sonrası iki yıl Koyundere köyünde kaldıktan sonra, doğduğu köye evli olarak tekrardan yerleşmiştir. İki yıl sokak mahallede ikametten sonra bugünkü Cellat mahallesine yerleşmiş ve 22/12/2003 yılında hayata veda etmiş, köy mezarlığına defnedilmiştir.

Gençliğinden ölümüne kadar hep toprakla uğraşmış, ağaçlar dikmiş (çınarlar), köyümüze birçok su kuyusu kazandırmış, ölümüne kadar da Mezarcı olarak köyümüze hizmet etmiştir.