ÖĞRETMENİN SESİ DERGİSİ

Öğretmenin Sesi Dergisi
Öğretmenin Sesi dergisi 1998 yılı Haziran ayında Gümülcine’de (Komotini) yayın hayatına başladı. Batı Trakya Türkleri’nin tek “Aylık Toplumsal Eğitim ve Kültür Dergisi” olma özelliğini koruyan Öğretmenin Sesi; abonelik sistemi ile çalışmakta ve her ayın sonunda okuyucularıyla buluşmaktadır. 32 sayfa olarak düzenli bir şekilde yayınlanan Öğretmenin Sesi, Gümülcine (Komotini) ve İskeçe’de (Ksanthi) büfelerde de satışa sunulmakta, özellikle Batı Trakya Türk Azınlığı mensuplarının yoğun olarak yaşadığı Almanya, Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde de okuyucularıyla buluşmaktadır.
Batı Trakya Türk Azınlığını Yunanistan’da ve dünyada olan önemli olaylar hakkında bilgilendirmek, çeşitli fikir ve araştırma yazıları ile aydınlatmak, bölgede yaşayan halkın eğitimine katkıda bulunmak, gelenek ve göreneklerimizi, kültürel değerlerimizi araştırarak okuyucularla buluşturmak ve kayıt altına almak derginin başlıca amaçları arasındadır.
Bugün yaklaşık bin abonesi bulunan Öğretmenin Sesi dergisi; Batı Trakya Türkleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda yayınlar yaparak, halkın eksik olduğu konulara ağırlık vermektedir. 
Dergide 20’yi aşkın yazar kadrosu gerek uzmanlık alanlarında, gerekse ilgi alanlarında farklı fikir yazıları ve araştırma yazıları ile Batı Trakya’da yazın ve fikir hayatına katkıda bulunmaktadır. Okuyucuyu aydınlatabilmek ve yararlı olabilmek adına dergide her ay; dünyadan ve Batı Trakya’dan haberler, köşe yazıları, söyleşi ve fikir yazıları, şiirler, çeşitli konularda makaleler, eğitim, politika, hukuk, folklor, edebiyat, tıp, spor, çocuk eğitimi, din, tarih ve güncel konularda araştırma ve yazılar özveriyle hazırlanmaktadır.
Öğretmenin Sesi dergisi Batı Trakya’da basıncılığın yanında, toplumu eğitmek, geleceğe hazırlamak, aydınlatıcı olmak gerekliliğinin de bilincinde olup, olanaklar el verdiğince, Batı Trakya içerisindeki mevcut aydınları ve uzmanları da bu doğrultuda yönlendirerek, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın daha iyi yarınlara ulaşabilmesi için aktiviteler gerçekleştirmektedir. 
Öğretmenin Sesi dergisi; 2002 yılı Haziran ayında eğitime katkıda bulunmak ve öğrencileri okumaya, araştırmaya, yazmaya ve sormaya teşvik etmek amacıyla ortaokullar arasında “Yeni Yüzyılda Dünyamızda Dostluk, Barış ve Kardeşlik” konulu bir kompozisyon yarışması düzenledi. Tahminlerden de öte büyük bir katılım olması nedeniyle bu yarışmanın gelenekselleştirilmesine karar verildi ve 2006 yılı Haziran ayında da yarışmanın beşincisi düzenlendi. 
2001 yılı Aralık ayında tarımla uğraşan nüfusun geliştirilmesi amacıyla, 2000- 2006 yılları arasında uygulanacak olan program ile ilgili bilgileri bir kitapçıkta topladı. Batı Trakya Türkleri’nin büyük bir çoğunluğu tarımla uğraştığından, çiftçileri bilinçlendirmek amacıyla hazırlanan bu kitapçık dergi eki olarak ücretsiz dağıtıldı. 
Yine 2003 yılının ilk günlerinde Öğretmenin Sesi dergisi üniversitelerde öğrenim gören gençleri bir yemekte buluşturarak onların sorunlarının tartışıldığı bir etkinlik gerçekleştirdi. Daha sonra da Gümülcine ve İskeçe’de düzenlediği “Dil, Edebiyat – Sanat Sohbetleri”nde 10 gün boyunca Yunanistan’ın değişik şehirlerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerini değişik alanlardaki uzmanlarla buluşturdu. Ardından da sohbetlere katılan öğrencilere yönelik düzenlediği kültürel gezilerde öğrencilerin farklı şehir, kültürel değerler ve insanlarla tanışmalarına vesile oldu. Öğretmenin Sesi dergisi “Dil, Edebiyat – Sanat Sohbetleri” ile kültürel gezinin üçüncüsünü 2005 yılının Nisan ayında gerçekleştirdi.
Dergimiz Öğretmenin Sesi, 2004 yılı Ağustos ayında da Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde “Yunanistan’da Yaşayan Osmanlı Türk Eserleri” konulu bir fotoğraf sergisi açtı. Yunanistan’ın 25 değişik şehrinde çekilmiş 179 fotoğrafın yer aldığı sergi daha sonra değişik yerlerde de açıldı. 
Öğretmenin Sesi dergisi yayınlarından olan “Batı Trakya’da Geleneksel Türk Ziyafet Yemekleri” kitabı yine 2004 yılı Ağustos ayı sonunda piyasaya çıktı.
Dergimiz Öğretmenin Sesi, 2006 yılı Mayıs ayında Batı Trakya’da bir ilke daha imza atarak “Batı Trakya’da Geleneksel Türk Yemekleri Tanıtımı ve Yarışması” düzenledi.Düzenlenen etkinlikte “Batı Trakya’da Geleneksel Türk Yemekleri ve Düğün Yemekleri” fotoğraf sergisi ile “Geleneksel mutfak eşyaları” sergisi açılışı da yapıldı. 170 kişi tarafından hazırlanan 234 farklı ve geleneksel yemeğin tanıtıldığı etkinliğe yaklaşık 350 davetli katıldı. 
Dergimiz Öğretmenin Sesi “II. Geleneksel Batı Trakya Türk Yemekleri Tanıtımı ve Yarışması”nı da 24 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirdi. Düzenlenen etkinlikte “Batı Trakya’da Geleneksel Türk Yemekleri ve Düğün Yemekleri” fotoğraf sergisi ile “Geleneksel Mutfak Eşyaları” sergisi açılışı da yapıldı. “II. Geleneksel Batı Trakya Türk Yemekleri Tanıtımı ve Yarışması” kapsamında ayrıca Dr. Ender Saraç ile Dr. Haluk Saçaklı “Doğru ve Sağlıklı Beslenme” konusunda birer sunum yaptılar. Etkinlikte; 590 kişi tarafından hazırlanan 650 farklı ve geleneksel yemek tanıtıldı. 
Dergimiz, gelecekte de bu gibi etkinliklere imza atmayı planlamaktadır. 
Öğretmenin Sesi Dergisi, 150 bin nüfuslu bir Türk Azınlığın yaşadığı Batı Trakya’da Türk Azınlığın beğeni ve ilgisiyle, güçlü adımlarla, çizgisinden sapmadan, ilkelerinden taviz vermeden yayın hayatını büyüyerek sürdürmeye devam etmektedir.

http://www.ogretmeninsesi.gr