ŞEVKET HASAN

Ülkemiz Yunanistan, ikinci dünya savaşı sonrası 1947-1949 yılları arasında halkımız tarafından da Andartlık diye adlandırılan bir iç savaş dönemi yaşamıştır. Azınlığımız insanı bu dönemde, Yunan Hükumeti idarecileri doğrultusunda yönünü belirlemiştir. Buna rağmen, toplumumuz insanı malından olduğu kadar canından da olmuştur.
1947-1949 yılları arasında devlete baş kaldıranlar, dağa çıkarak ayrı bir kominizm rejimini halka dikta ettirmek isterler. Köylerin bu andartlardan korunmasını sağlamak için, köylerin her yönüne mazgal dediğimiz taştan bekleme odaları inşaa edilmiştir. Bu mazgallarda görev alanlara da “MAYIS” denilirdi.
1949 yılının son günlerinde, köyümüzün öte mahallesinden Şevket Hasan ve Koca Ahmet ismindeki mayıs görevlileri, mazgala yaklaşmışken, biri kadın iki andart tarafından silahla taranarak şehit edilmişlerdir. Bu acı olay köyümüzde kuşaktan kuşağa aktarılarak, halkımızın hafızalarında iz bırakmıştır. O günden bu güne bekleme kulesinin adı, Kanlı kule olarak anılagelmektedir.