GÜMÜLCİNEDE ŞİİR ŞÖLENİ...

Gümülcine’de “13. Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni” etkinliği düzenlendi

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen ve Türk dünyasının en büyük edebiyat organizasyonları arasında yer alan “13. Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni”, Gümülcine’de düzenlendi.

Etkinliğe Türkiye’den Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Sekreteri Doç.Dr. Muhammet Enez Kala, Türk dünyasından seçkin şairlerden oluşan toplam 52 şair katıldı.

Ayrıca Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin (GTGB) ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe katılanlar arasında başta GTGB Başkanı Sedat Hasan olmak üzere, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’ndan Konsolos İbrahim Sakli, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, BAKEŞ Genel Başkanı Hüseyin Bostancı ve soydaşlar yer aldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaptı. Böyle kültürel etkinliklerin buradaki Azınlık için önemli olduğunu hatırlatan müftü Şerif, Azınlık olarak konuk şairlere teşekkür etti. Son olarak Şerif, etkinliğe katılan şairlerin birer kültür taşı olduklarını ve kendilerinden büyük memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı D. Mehmet Doğan, bu tür faaliyetlerde burada gerçekleştirmenin kolay olmadığını ifade etti. Şiir Şöleni etkinliğinin tarihsel sürecinden de bahseden başkan Doğan,bu etkinliğin ilk ayağını 1992 yılında Bursa’da gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, daha sonra bir çok farklı ülkede gerçekleştirdiklerini belirtti. Son olarak şiir şöleni etkinliğine katılan katılımcılara teşekkür eden Doğan, bu gecenin kültürel anlamda farklı yansımalarının olacağını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra başta Türkiye’den olmak üzere, Batı Trarkya’dan ve diğer farklı ülkelerden şairler kendilerine ait şiirlerini okudular. Ardından sırasıyla Sibel Gülistan, Arif Albayrak, Şefaat Ahmet, Hayrettin Orhanoğlu, Güllü Karanfil, İsmail Bingöl, İbrahim Baltalı, Leyla Şerif Emin, Mustafa Can, Cevat Abdurrahman ve Muhammet Hüküm şiirlerini okudular.

Etkinlik, şairlere hediye takdimi ile sona erdi.

Köyümüzden, Cevat Abdurrahman etkinliğe "AK ÖRTÜLERİN TOPRAKLA ÇOKTAN BULANMIŞTIR ELLERİ" şiiriyle katıldı.

AK ÖRTÜLERİN TOPRAKLA BULANMIŞTIR ELLERİ

Sabah ezanında düşer tütüncüler yollara,
Alın terlerini toprağa akıtmak için...
yaslayarak sırtlarını Rodoplara, inerlerken ovaya
Topu topu hepsi bir lokma ekmek için...

Dökülürken alınlardan terler ince ince
Ak örtülerin toprakla çoktan bulanmıştır elleri
Her biri nasırlıdır, gözleri dalarken engine
Yorgundur umutları... Üzerine Kurulur hayalleri
Umutlar tükendiğinde, yeni umutlar filizlenir yüreklerinde...

Ak örtülerin nasırlıdır elleri
Nasırlı elleriyle buluştuğunda toprak
Hayat bulur doğa, ova ve de yaprak...
Bereket yağar evlere sağnak sağnak...

CEVAT ABDURRAHMAN /2012 HAZİRAN



Şair Cevat Abdurrahman (Yunanistan) Türkçenin 13. Uluslararası Şiir Şöleninde 14 Kasım 2019 tarihinde Gümülcine'de düzenlenen şiir faslına katılarak "Alın Teri" isimli şiirini okudu.